Hjälp och support 031 – 333 44 33

Allmänt om vitaminer

Definitionen för vitamin är följande: ”Organiskt ämne som är nödvändigt för kroppens funktioner och som måste tillföras med maten eftersom kroppen inte själv kan bilda ämnet i tillräcklig mängd”. Vitaminer kan i allmänhet inte syntetiseras i tillräckliga mängder för att möta kroppens behov och därför måste vitaminerna erhållas från kosten eller från en syntetisk källa. Därför kallas vitaminer väsentliga/nödvändiga näringsämnen. Om ett vitamin inte finns i en tillräcklig mängd i vår kost, eller absorberas ordentligt av kroppen kan en specifik bristsjukdom utvecklasAbsorptionen av vitaminer och mineralämnen sker i tunntarmens två nedersta delar, jejunum och ileum. Vitaminerna absorberas i första hand genom diffusion (passiv process).

Egentligen finns det bara 13 vitaminer. Ett flertal ämnen har under årens lopp felaktigt ”upphöjts” till vitaminstatus. Här är B15 eller pangaminsyra ett exempel. När det gäller B-vitaminer är det bara B1, B2, B6, och B12 som ska benämnas med en siffra. Som nämnts tidigare måste vitaminer tillföras kroppen med maten. Följande undantag gäller dock: Vitamin A och niacin kan bildas i kroppen om karoten respektive aminosyran tryptofan finns i maten. Vitamin K och några B-vitaminer kan bildas i tjocktarmen med hjälp av mikroorganismer, men endast K-vitamin och biotin anses kunna bilda tillräcklig mängd utifrån våra behov. Dessutom kan vitamin D bildas genom UV bestrålning av kolesterol i huden.

 

Vitaminer och överviktskirurgi

Efter en magsäcksoperation påverkas upptaget av vitaminer. Förutom att man äter betydligt mindre mat så påverkas upptaget av en mindre saltsyra i den lilla magsäcken och av att man kopplat om tarmen (efter gastric bypass). I början av 2017 publicerades nordiska riktlinjer för supplementering av vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi. Baricol Complete svarar väl upp till dessa riktlinjer och rekommenderas som förstahands alternativ av flera av Sveriges största kliniker. Nedan beskrivs vilka vitaminer som är extra viktiga att få tillskott av efter en överviktsoperation och en kort förklaring till varför.

 Vitamin B12, även kallat kobalamin, är nödvändigt för nervsystemets funktion samt bildningen av blodkroppar. Bra B12-källor är kött, fisk, broccoli, ägg, lever, mjölk och ost. Vitaminet aktiveras i vanliga fall i magsäcken av proteinet Intrinsic factor men efter att magsäcken kopplats förbi eller förminskats fungerar inte detta som innan. Besvär med slemhinnorna kan vara tidiga symtom på vitamin B12-brist, till exempel blödande tandkött eller sår/sprickor i mungipan. Vid allvarlig B12-brist kan man få svårt att gå, minnesproblem, bli deprimerad och få försämrad syn. Du bör säkerställa att du får i dig minst 350-1000 μg B12 per dag (tablettform) efter din viktoperation. Kroppens lager av B12 räcker oftast i några år, därför kan det ta några år innan man utvecklar en vitaminbrist.

D-vitamin spelar en viktig roll i kroppens omsättning av kalcium och fosfat samt benmineralisering. I maten hittar du vitamin D i vissa berikade mjölkprodukter, samt fet fisk. Att vara ute i solen är också viktigt.
Som överviktopererad behöver man supplementera D-vitamin eftersom upptaget i tarmen är sämre. Enligt de nordiska riktlinjerna behöver du som överviktsopererad få i dig minst 800 IE per dag (20 mikrogram) i kombination med kalcium i citratform. Baricol Complete innehåller 45 mikrogram D-vitamin och svarar väl upp till de Nordiska riktlinjerna.

Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin (B9) och behövs för produktionen av protein.Vitaminen kallas för folat i mat och för folsyra i den form som förekommer i kosttillskott. Folatkällor från maten är spenat, broccoli, sallad, linser, nötlever och ägg. Brist på folsyra kan resultera i blodbrist/anemi med trötthet, yrsel, huvudvärk etc. som följd. Vid svår anemi uppstår andfåddhet och ibland kärlkramp. Du bör säkerställa att du får i dig 400 μg folsyra per dag efter din överviktsoperation vilket Baricol Complete innehåller.

Tiamin eller vitamin B1 används i omsättningen av kolhydrater och är även involverad i nerv- och muskelfunktion. Tiamin finns bland annat i fläskkött, bröd och ärtor.
Om man får tiaminbrist efter sin gastric bypass eller gastric sleeve operation uppkommer det oftast de första veckorna efter operationen. Flera orsaker spelar in här, bland annat snabb viktnedgång, långvariga kräkningar, att man inte tar sina vitaminer för att nämna några exempel. Enligt de nordiska riktlinjerna bör man supplementera 0,9 mg/dag som kvinna och 1,2 mg/dag om man är man. Baricol Complete innehåller 2 mg.

Det är viktigt att följa upp sina värden genom blodprover minst en gång per år efter operationen. Om du är osäker på hur din uppföljning ser ut, kontakta kliniken som opererade dig för mer information.

Läs mer om mineraler efter överviktskirurgi.

 

Beställ ett provpaket!

För endast 49 kronor kan du testa en tablett av samtliga smaker (hallon/persika, jordgubb, apelsin och citrus) och formuleringar (tugg- och brustablett) av Baricol Complete!  Du får även en rabattkod som du kan använda vid nästa köp (värde 49 kronor).

Baricol Bariatrics - för ett fortsatt bra liv!

Våra hjärtefrågor

Vi skapade företaget Baricol Bariatrics med ett mål i åtanke: att hjälpa människor till ett fortsatt bra liv! Vi gör det genom att ge våra kunder tillgång till skräddarsydda produkter och tjänster av högsta kvalitet.

Koncentrerade nyttigheter

Vi söker världen över för att hitta nyttiga ingredienser av högsta kvalitet. Vår produktion sker hos noga utvalda och certifierade fabriker i Europa. Det betyder att vi kan erbjuda dig som kund innovativt och hälsosamma produkter med ett innehåll anpassade efter speciella förutsättningar.

Experter inom hälsa

Sedan företaget grundades i slutet av 2014 har våra medarbetare med gedigen bakgrund inom nutrition, medicin och life science arbetat outtröttligt för att skapa produkter och tjänster som verkligen gör skillnad varje dag i fler än 10 länder.