Hjälp och support 031 – 333 44 33

Kosttillskott efter överviktskirurgi

Vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi

Efter en överviktskirurgi löper man en ökad risk att utveckla brist på viktiga vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att noggrant följa kostråden efter operation och att dagligen ta vitamin- och mineraltillskott.

 

Cirka 100.000 har genomgått överviktskirurgi i Sverige

I Sverige genomgår cirka 7000 patienter överviktsoperationerna gastric bypass och gastric sleeve varje år, och det finns idag troligen cirka 100.000 opererade i Sverige. Många patienter upplever att det i och med sin viktnedgång får ett ”nytt liv” och vi på Baricol Bariatrics värnar om att man som patient också ska få ett fortsatt bra liv många år efter sin operation genom att erbjuda ett vitamin- och mineraltillskott som är anpassat för den här patientgruppen.

Behöver jag ta vitaminer efter överviktskirugi?

Många slarvar med sina vitaminer och mineraler efter sin operation och uppger att proverna är bra och att de mår bättre än någonsin – och då behövs väl inte vitaminerna? Det man missar är att kroppen har bra förråd där det i vissa fall tar flera år innan depåerna är tömda. Kroppen har också effektiva mekanismer för att kompensera för brister. När väl vitamin- och mineralbristerna är ett faktum är vissa av dem irreversibla. Exempel på detta är B12-brist som kan leda till minnespåverkan och nervproblem, kalciumbrist som ger ett urkalkat skelett.

Kosttillskott efter gastric sleeve

När man genomgår en gastric sleeve tas ytterkurvan av magsäcken bort (cirka 85%), vilket innebär att platsen för maten är väldigt liten. Hungerkänslorna minskar kraftigt efter operationen eftersom hungerhormonerna till stor del sitter i magsäcken. Anledningen till att man behöver ta tillskott av vitaminer och mineraler efter en gastric sleeve är förutom att man äter en betydligt mindre mängd mat, att man i den lilla magsäcken har en begränsad mängd saltsyra som behövs för aktivering av vitaminer och mineraler. Efter en gastric sleeve behöver du utifrån dagens forskningsläge ta kosttillskott av vitaminer och mineraler resten av ditt liv. Om du tar Baricol® Complete behöver du ta antingen 2 dospåsar pulver, 2 brustabletter, 3 tuggtabletter eller 5 sväljtabletter varje dag. Dessa innehåller alla vitaminer och mineraler enligt de nordiska riktlinjerna. Rådgör med din läkare.

 

Kosttillskott efter en gastric bypass

Vid en gastric bypass kopplar man bort magsäcken helt, kvar blir bara en ficka (pouch) på 15-20 ml som tar hand om maten. Tarmen kopplas till den lilla fickan vilket innebär att själva magsäcken ”bypassas”.  Genom mindre plats för maten och framförallt de förändrade signalerna som mag-tarmkanalen sänder till de delar av hjärnan som styr energibalansen gör att hungerkänslorna minskar. Efter en gastric bypass finns det en väldigt liten mängd saltsyra som behövs för aktivering av flera vitaminer. Upptaget påverkas också av att en del tarmen kopplats förbi. Att man behöver ta tillskott av vitaminer och mineraler efter en gastric bypass finns det mycket forskning som stödjer. Med Baricol® Complete  behöver du som gastric bypass-opererad 2 dospåsar pulver, 2 brustabletter, 3 tuggtabletter eller 5 sväljtabletter varje dag enligt de nordiska riktlinjerna.

 

Baricol® Complete rekommenderas av sjukvården

Flera av Sveriges största opererande enheter erbjuder Baricol® Complete som förstahands alternativ till sina patienter efter en gastric bypass eller gastric sleeve-operation. Om du känner dig osäker prata gärna med din läkare eller dietist gällande om Baricol® Complete är något för dig, och tveka inte att kontakta oss om du har några frågor. Vi har läkare och dietister i vårt team som gärna svarar på dina frågor om våra produkter.

Läs mer om våra formuleringar

Vi vill att Baricol® Complete ska vara ett vitamin- och mineraltillskott för alla som genomgått en överviktsoperation, därför finns våra produkter i flera smaker och i 4 formuleringar. Välj mellan tugg- brus- sväljtablett eller neturalt pulver. Läs mer om våra formuleringar och hur du kan variera dem.