Hjälp och support 031 – 333 44 33

Allmänt om mineraler

I kroppen finns minst 50 olika grundämnen, och mer än 20 av dessa har en känd funktion. Fyra grundämnen, nämligen väte, kol, syre och kväve, utgör kroppens huvudsakliga byggstenar. De bygger upp vatten, vitaminer, kolhydrater, fetter och proteiner, substanser som utgör 95-96% av kroppsvikten. Resten, det vill säga ca 4-5%, utgörs av mineralämnen.

Absorptionsgraden varierar mellan olika mineralämnen. En del kan lagras i en vävnadsdepå och tas i anspråk när absorptionen i tarmen är låg. Efter att mineralämnen absorberats kan utsöndringen ske genom urin, svett och galla. Mineralämnen som inte absorberats utsöndras med avföringen. I tarmen kan olika mineralämnen samverka med varandra eller med andra ämnen. Olika ämnen kan stimulera eller hämma absorptionen av ett specifikt mineralämne. Exempelvis kan järntillskott hämma zinkabsorptionen. Stora intag av ett mineralämne kan förutom att hämma upptaget även försämra transport och funktion hos ett annat ämne. Detta är särskilt viktigt att tänka på när man tillför kroppen stora mängder mineralämnen, exempelvis från kosttillskott.

Mineraler och överviktsoperation

Efter en magsäcksoperation påverkas upptaget av vitaminer och mineraler. Förutom att man äter betydligt mindre mat så påverkas upptaget av den minskade mängden saltsyra i den lilla magsäcken och av att man kopplat om tarmen (efter gastric bypass). I början av 2017 utformades nordiska riktlinjer för supplementering av vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi. Nedan beskrivs vilka mineraler som är extra viktiga att få tillskott av efter en överviktsoperation och en  förklaring till varför.

Järn ingår i hemoglobin vilket ansvarar för transporten av syre, från lungorna via blodbanan ut i kroppens alla vävnader. Bra källor är lever, kött, fågel, fisk, gröna grönsaker, linser, äggula och fullkornsprodukter. Om man har blivit opererad för sin övervikt har man lättare att få brist på järn eftersom man har minskad magsyraproduktion. Det minskar kroppens förmåga att ta upp järn. Magsäckstömningen går dessutom snabbare efter en viktoperation vilket gör att järnet inte aktiveras fullt ut till en form som kroppen kan ta upp (Fe3+ ->Fe2+). Dessutom är delen av tunntarmen, som är extra viktig för upptaget, bortkopplad (efter en gastrix bypass). Typiskt för blodbrist är att man blir blek, trött och får sämre ork. Vid svårare blodbrist kan man dessutom få yrsel, huvudvärk, öronsus, hjärtklappning och bli andfådd. Enligt de Nordiska riktlinjerna ska både kvinnor och män supplementera 45 – 60 mg järn per dag.

Kvinnor med rikliga menstruationsblödningar kan i enskilda fall behöva högre doser.

Kalcium  behövs för benvävnaden, för musklernas och nervernas funktion och även för normal blodkoagulering. Kalcium finns framförallt i mjölkprodukter men även gröna grönsaker och sardiner.
Efter en överviktsoperation försämras upptaget av kalcium. Förutom att du kanske får i dig mindre kalcium från maten så tar du inte upp kalcium lika bra som innan. Det beror på minskad mängd saltsyra i magsäcken, och om du är gastric bypass-opererad kopplar man också förbi delar av tarmen där kalcium till största del absorberas.

I många kosttillskott förekommer kalcium i karbonatform. Denna form kräver närvaro av saltsyra för att sönderdelas därför är kalciumcitrat att föredra. Kalciumbrist ger inte alltid symtom innan det är ”försent” och du drabbats av benskörhet. Du behöver supplementera ett tillskott innehållande kalcium och D-vitamin för att bibehålla ditt skelett och motverka benskörhet. Enlifr de nordiska riktlinjerna behöver du supplementera 500 mg kalciumcitrat per dag.

Zink är ett livsviktigt mineral som är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Zink är även bra för hudens, naglarnas och hårets normaltillstånd. Zink finns bla. i ostron, mjölk, kött, ost och nötter och är ett spårämne som tas upp i övre delen av tunntarmen. Eftersom den är förbikopplad efter en gastric bypass blir upptaget sämre. Upptaget försämras också av den minskade saltsyramängden i magsäcken efter både en GBP och en Gastric Sleeve eftersom saltsyran underlättar för zink att frisättas från maten och då lättare kan tas upp. Bristtillstånd kan ge upphov till sämre sårläkning och infektionsförsvar, blodbrist, depression, aggression och inlärningsproblem. Det kan även leda till hudförändringar, vita fläckar på naglarna och håravfall.  Enligt nordiska riktlinjerna efter en viktoperation behöver man få i sig minst  9 mg zink från sina vitamin- och mineraltillskott. Baricol innehåller 21 mg zinkcitrat. Det är fördelaktigt att inta mineraler i citratform då de tas upp lättare av kroppen.

Läs mer om vitaminer efter överviktskirurgi.

Beställ ett provpaket!

För endast 49 kronor kan du testa en tablett av samtliga smaker (hallon/persika, jordgubb, apelsin och citrus) och formuleringar (tugg- och brustablett) av Baricol Complete!  Du får även en rabattkod som du kan använda vid nästa köp (värde 49 kronor).

Baricol Bariatrics - för ett fortsatt bra liv!

Våra hjärtefrågor

Vi skapade företaget Baricol Bariatrics med ett mål i åtanke: att hjälpa människor till ett fortsatt bra liv! Vi gör det genom att ge våra kunder tillgång till skräddarsydda produkter och tjänster av högsta kvalitet.

Koncentrerade nyttigheter

Vi söker världen över för att hitta nyttiga ingredienser av högsta kvalitet. Vår produktion sker hos noga utvalda och certifierade fabriker i Europa. Det betyder att vi kan erbjuda dig som kund innovativt och hälsosamma produkter med ett innehåll anpassade efter speciella förutsättningar.

Experter inom hälsa

Sedan företaget grundades i slutet av 2014 har våra medarbetare med gedigen bakgrund inom nutrition, medicin och life science arbetat outtröttligt för att skapa produkter och tjänster som verkligen gör skillnad varje dag i fler än 10 länder.