Hjälp och support 031 – 333 44 33

Mineraler efter en viktoperation

Baricol Complete vitaminpulver blandas i glas med blåbärsmoothie och granola

Viktiga mineraler efter en viktoperation

För att du ska må så bra som möjigt efter din viktoperation behöver du förutom att äta bra och näringsrik mat se till att du får i dig extra vitaminer och mineraler för att säkerställa ditt näringsbehov. 

Anledningen till behovet av extra tillskott av vitaminer och mineraler efter en viktoperation är att kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler försämras. Många mår hur bra som helst efter sin operation och vi vet att de kan vara svårt att ta tillskott när man ”mår bättre än någonsin”. Det luriga är att många brister tar flera år att utveckla. Upptaget blir sämre eftersom man vid en gastric bypass kopplat förbi en del av tarmen där mycket näring tas upp. En annan anledning är att mängden saltsyra i den lilla magsäcken blir väldigt låg (både efter en gastric sleeve och gastric bypass). Saltsyra behövs för att aktivera flera vitaminer och mineraler.
Nedan beskrivs vilka mineraler som är extra viktiga att få tillskott av efter en viktoperation och en  förklaring till varför. 

Mineraler efter gastric bypass och gastric sleeve

JÄRN tas upp i den delen av tarmen som kopplas förbi vid en gastric bypass. God tillgång av saltsyra har stor betydelse för upptaget av järn vilket gör att även gastric sleeve-opererade påverkas. Järnupptaget kan underlättas av tillskott av järn i citratform eftersom magsyraproduktionen minskar efter din överviktsoperation. Magsäckstömningen går dessutom snabbare efter en viktoperation vilket gör att järnet inte aktiveras fullt ut till en form som kroppen kan ta upp (Fe3+ ->Fe2+).

Järn ingår i hemoglobin vilket ansvarar för transporten av syre, från lungorna via blodbanan ut i kroppens alla vävnader. Bra källor är lever, kött, fågel, fisk, gröna grönsaker, linser, äggula och fullkornsprodukter.

Typiskt för järnbrist (blodbrist) är att man blir blek, trött och får sämre ork. Vid svårare blodbrist kan man dessutom få yrsel, huvudvärk, öronsus, hjärtklappning och bli andfådd. Enligt de Nordiska riktlinjerna ska både kvinnor och män supplementera 45 – 60 mg järn per dag. Järnbrist är vanligt förekommande efter överviktskirurgi eftersom många slutar eller glömmer av att ta järn trots att det rekommenderas till både män och kvinnor efter operationen.

Kvinnor med rikliga menstruationsblödningar kan i enskilda fall behöva högre doser.

KALCIUM: Vårt skelett är ett vitalt organ som kräver ständig ombyggnad för att behålla sin styrka. Kroppen vill ha en konstant nivå av kalcium i blodet. Om det finns för lite kalcium i blodet bryter kroppen ner skelettet för att höja kalciumnivån i blodet vilket på sikt leder till benskörhet. Kalcium tas främst upp i de delar av tarmen som förbikopplas vid en gastric bypass vilket försämrar upptaget. Kalcium ges vanligtvis i form av kalciumkarbonat (receptbelagda alternativ). Den formen kräver magsyra för att tas upp och därför är upptaget av kalcium sämre efter både gastric bypass och gastric sleeve. Kalcium i citratform (finns i Baricol® Complete) absorberas bättre än som karbonat. Kalcium behövs för benvävnaden, för musklernas och nervernas funktion och även för normal blodkoagulering. Kalcium finns framförallt i mjölkprodukter men även gröna grönsaker och sardiner.

Kalciumbrist ger inte alltid symtom innan det är ”försent” och du drabbats av benskörhet. Du behöver supplementera ett tillskott innehållande kalcium och D-vitamin för att bibehålla bra nivåer av kalcium så att kroppen inte tar av ditt skelett. Enligt de nordiska riktlinjerna behöver du supplementera 500 mg kalciumcitrat per dag. Baricol Complete innehåller 1000 mg kalciumcitrat.

ZINK är ett livsviktigt mineral som är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Zink är även bra för hudens, naglarnas och hårets normaltillstånd. Zink finns bla. i ostron, mjölk, kött, ost och nötter och är ett spårämne som tas upp i övre delen av tunntarmen. Eftersom den är förbikopplad efter en gastric bypass blir upptaget sämre. Upptaget försämras också av den minskade saltsyramängden i magsäcken efter både en GBP och en Gastric Sleeve eftersom saltsyran underlättar för zink att frisättas från maten och då lättare kan tas upp. Bristtillstånd kan ge upphov till sämre sårläkning och infektionsförsvar, blodbrist, depression, aggression och inlärningsproblem. Det kan även leda till hudförändringar, vita fläckar på naglarna och håravfall.  Enligt nordiska riktlinjerna efter en viktoperation behöver man få i sig minst  9 mg zink från sina vitamin- och mineraltillskott. Baricol innehåller 21 mg zinkcitrat. Det är fördelaktigt att inta mineraler i citratform då de tas upp lättare av kroppen.

Läs mer om vitaminer efter en viktoperation.

Nordiska riktlinjer gällande vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi

Läkare, forskare och nutritionsexperter från de nordiska länderna har utarbetat riktlinjer för vad ett minsta dagligt tillskott av vitaminer och mineraler bör vara efter gastric sleeve och gastric bypass. Baricol® Complete svarar väl upp till dessa och rekommenderas på flera av nordens ledande kliniker.

De flesta sjukhus och kliniker i norden följer idag dessa riktlinjer. Om din klinik inte gör det, upplys dem gärna om att det finns riktlinjer.

 

Läs mer om våra formuleringar

Vi vill att Baricol® Complete ska vara ett vitamin- och mineraltillskott för alla som genomgått en överviktsoperation, därför finns våra produkter i flera smaker och i 4 formuleringar. Välj mellan tugg- brus- sväljtablett eller neturalt pulver. Läs mer om våra formuleringar och hur du kan variera dem.

Beställ ett provpaket!

För endast 49 kronor kan du testa en tablett av samtliga smaker (hallon/persika, jordgubb, apelsin och citrus) och formuleringar (tugg- och brustablett) av Baricol Complete!  Du får även en rabattkod som du kan använda vid nästa köp (värde 49 kronor).

Baricol Bariatrics - för ett fortsatt bra liv!

Våra hjärtefrågor

Vi skapade företaget Baricol Bariatrics med ett mål i åtanke: att hjälpa människor till ett fortsatt bra liv! Vi gör det genom att ge våra kunder tillgång till skräddarsydda produkter och tjänster av högsta kvalitet.

Koncentrerade nyttigheter

Vi söker världen över för att hitta nyttiga ingredienser av högsta kvalitet. Vår produktion sker hos noga utvalda och certifierade fabriker i Europa. Det betyder att vi kan erbjuda dig som kund innovativt och hälsosamma produkter med ett innehåll anpassade efter speciella förutsättningar.

Experter inom hälsa

Sedan företaget grundades i slutet av 2014 har våra medarbetare med gedigen bakgrund inom nutrition, medicin och life science arbetat outtröttligt för att skapa produkter och tjänster som verkligen gör skillnad varje dag i fler än 10 länder.