Hjälp och support 031 – 333 44 33

Vitaminer efter en överviktsoperation

Vitaminer anpassade för den nya anatomin efter en överviktsoperation

Efter en överviktsoperation påverkas upptaget av vitaminer. Förutom att man äter betydligt mindre mat så påverkas upptaget av en mindre saltsyra i den lilla magsäcken och av att man kopplat om tarmen (efter gastric bypass). I början av 2017 publicerades nordiska riktlinjer för supplementering av vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi. Baricol Complete svarar upp till dessa riktlinjer och är också i sin beredningsform anpassade för den nya förändrade anatomin. Genom att tillskottet löses upp i din mun (tuggtablett) eller i din vattenflaska (brustablett) kan kroppen lättare ta upp vitaminerna och mineralerna.

I korthet säger riktlinjerna:

  • Samma rekommendation för gastric bypass och gastric sleeve opererade
  • Järn 45-60mg/dag
  • Vitamin B12, 350 mikrogram/dag
  • D-vitamin 800E/dag (alltid i kombination med kalcium 500 mg eller mer, helst i citratform) Baricol Complete innehåller Kalciumcitrat
  • Folat 400 mikrogram/dag
  • Tiamin kvinnor 1,1 mg/dag, män 1,4 mg/dag
  • Zink 9mg/dag

Viktiga vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

Vitamin B12, även kallat kobalamin, är nödvändigt för nervsystemets funktion samt bildningen av blodkroppar. Bra B12-källor är kött, fisk, broccoli, ägg, lever, mjölk och ost. Vitaminet aktiveras i vanliga fall i magsäcken av proteinet Intrinsic factor men efter att magsäcken kopplats förbi eller förminskats fungerar inte detta som innan. Besvär med slemhinnorna kan vara tidiga symtom på vitamin B12-brist, till exempel blödande tandkött eller sår/sprickor i mungipan. Vid allvarlig B12-brist kan man få svårt att gå, minnesproblem, bli deprimerad och få försämrad syn. Du bör säkerställa att du får i dig minst 350-1000 μg B12 per dag (tablettform) efter din viktoperation. Kroppens lager av B12 räcker oftast i några år, därför kan det ta några år innan man utvecklar en vitaminbrist.

D-vitamin spelar en viktig roll i kroppens omsättning av kalcium och fosfat samt benmineralisering. I maten hittar du vitamin D i vissa berikade mjölkprodukter, samt fet fisk. Att vara ute i solen är också viktigt.
Som överviktopererad behöver man supplementera D-vitamin eftersom upptaget i tarmen är sämre. Enligt de nordiska riktlinjerna behöver du som överviktsopererad få i dig minst 800 IE per dag (20 mikrogram) i kombination med kalcium i citratform. Baricol Complete innehåller 45 mikrogram D-vitamin och svarar väl upp till de Nordiska riktlinjerna.

Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin (B9) och behövs för produktionen av protein.Vitaminen kallas för folat i mat och för folsyra i den form som förekommer i kosttillskott. Folatkällor från maten är spenat, broccoli, sallad, linser, nötlever och ägg. Brist på folsyra kan resultera i blodbrist/anemi med trötthet, yrsel, huvudvärk etc. som följd. Vid svår anemi uppstår andfåddhet och ibland kärlkramp. Du bör säkerställa att du får i dig 400 μg folsyra per dag efter din överviktsoperation vilket Baricol Complete innehåller.

Tiamin eller vitamin B1 används i omsättningen av kolhydrater och är även involverad i nerv- och muskelfunktion. Tiamin finns bland annat i fläskkött, bröd och ärtor.
Om man får tiaminbrist efter sin gastric bypass eller gastric sleeve operation uppkommer det oftast de första veckorna efter operationen. Flera orsaker spelar in här, bland annat snabb viktnedgång, långvariga kräkningar, att man inte tar sina vitaminer för att nämna några exempel. Enligt de nordiska riktlinjerna bör man supplementera 0,9 mg/dag som kvinna och 1,2 mg/dag om man är man. Baricol Complete innehåller 2 mg.

Det är viktigt att följa upp sina värden genom blodprover minst en gång per år efter operationen. Om du är osäker på hur din uppföljning ser ut, kontakta kliniken som opererade dig för mer information.

Läs mer om mineraler efter överviktskirurgi.

 

Beställ ett provpaket!

För endast 49 kronor kan du testa en tablett av samtliga smaker (hallon/persika, jordgubb, apelsin och citrus) och formuleringar (tugg- och brustablett) av Baricol Complete!  Du får även en rabattkod som du kan använda vid nästa köp (värde 49 kronor).

Baricol Bariatrics - för ett fortsatt bra liv!

Våra hjärtefrågor

Vi skapade företaget Baricol Bariatrics med ett mål i åtanke: att hjälpa människor till ett fortsatt bra liv! Vi gör det genom att ge våra kunder tillgång till skräddarsydda produkter och tjänster av högsta kvalitet.

Koncentrerade nyttigheter

Vi söker världen över för att hitta nyttiga ingredienser av högsta kvalitet. Vår produktion sker hos noga utvalda och certifierade fabriker i Europa. Det betyder att vi kan erbjuda dig som kund innovativt och hälsosamma produkter med ett innehåll anpassade efter speciella förutsättningar.

Experter inom hälsa

Sedan företaget grundades i slutet av 2014 har våra medarbetare med gedigen bakgrund inom nutrition, medicin och life science arbetat outtröttligt för att skapa produkter och tjänster som verkligen gör skillnad varje dag i fler än 10 länder.