Hjälp och support 031 – 333 44 33

Mineraler efter en viktoperation

Viktiga mineraler efter en viktoperation

Efter en viktoperation löper man en ökad risk att utveckla brist på viktiga vitaminer och mineraler. Därför är det viktigt att noggrant följa kostråden efter operation och att dagligen ta vitamin- och mineraltillskott.

Detta beror dels på en ändrad kost men också på att kroppens förmåga att ta upp vitaminer och mineraler försämras. Det senare beror huvudsakligen på förbipasseringen av första delarna av tunntarmen som vid överviktsoperation i form av gastric bypass, men även minskad produktion av saltsyra och proteinet IF  som är resultatet av en minskad magsäck har betydelse.

I början av 2017 utformades nordiska riktlinjer för supplementering av vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi, som Baricol som ett av få tillskott svarar väl upp till.  Nedan beskrivs vilka mineraler som är extra viktiga att få tillskott av efter en viktoperation och en  förklaring till varför.

sötmandlar i och utanför en skål svartvit bild

Viktiga mineraler efter gastric bypass och gastric sleeve

Järn ingår i hemoglobin vilket ansvarar för transporten av syre, från lungorna via blodbanan ut i kroppens alla vävnader. Bra källor är lever, kött, fågel, fisk, gröna grönsaker, linser, äggula och fullkornsprodukter. Om man har blivit opererad för sin övervikt har man lättare att få brist på järn eftersom man har minskad magsyraproduktion. Det minskar kroppens förmåga att ta upp järn. Magsäckstömningen går dessutom snabbare efter en viktoperation vilket gör att järnet inte aktiveras fullt ut till en form som kroppen kan ta upp (Fe3+ ->Fe2+). Dessutom är delen av tunntarmen, som är extra viktig för upptaget, bortkopplad (efter en gastrix bypass). Typiskt för blodbrist är att man blir blek, trött och får sämre ork. Vid svårare blodbrist kan man dessutom få yrsel, huvudvärk, öronsus, hjärtklappning och bli andfådd. Enligt de Nordiska riktlinjerna ska både kvinnor och män supplementera 45 – 60 mg järn per dag.

Kvinnor med rikliga menstruationsblödningar kan i enskilda fall behöva högre doser.

Kalcium  behövs för benvävnaden, för musklernas och nervernas funktion och även för normal blodkoagulering. Kalcium finns framförallt i mjölkprodukter men även gröna grönsaker och sardiner.
Efter en överviktsoperation försämras upptaget av kalcium. Förutom att du kanske får i dig mindre kalcium från maten så tar du inte upp kalcium lika bra som innan. Det beror på minskad mängd saltsyra i magsäcken, och om du är gastric bypass-opererad kopplar man också förbi delar av tarmen där kalcium till största del absorberas.

I många kosttillskott förekommer kalcium i karbonatform. Denna form kräver närvaro av saltsyra för att sönderdelas därför är kalciumcitrat att föredra. Kalciumbrist ger inte alltid symtom innan det är ”försent” och du drabbats av benskörhet. Du behöver supplementera ett tillskott innehållande kalcium och D-vitamin för att bibehålla ditt skelett och motverka benskörhet. Enlifr de nordiska riktlinjerna behöver du supplementera 500 mg kalciumcitrat per dag.

Zink är ett livsviktigt mineral som är bra för immunförsvaret och ämnesomsättningen. Zink är även bra för hudens, naglarnas och hårets normaltillstånd. Zink finns bla. i ostron, mjölk, kött, ost och nötter och är ett spårämne som tas upp i övre delen av tunntarmen. Eftersom den är förbikopplad efter en gastric bypass blir upptaget sämre. Upptaget försämras också av den minskade saltsyramängden i magsäcken efter både en GBP och en Gastric Sleeve eftersom saltsyran underlättar för zink att frisättas från maten och då lättare kan tas upp. Bristtillstånd kan ge upphov till sämre sårläkning och infektionsförsvar, blodbrist, depression, aggression och inlärningsproblem. Det kan även leda till hudförändringar, vita fläckar på naglarna och håravfall.  Enligt nordiska riktlinjerna efter en viktoperation behöver man få i sig minst  9 mg zink från sina vitamin- och mineraltillskott. Baricol innehåller 21 mg zinkcitrat. Det är fördelaktigt att inta mineraler i citratform då de tas upp lättare av kroppen.

Läs mer om vitaminer efter en viktoperation.

Beställ ett provpaket!

För endast 49 kronor kan du testa en tablett av samtliga smaker (hallon/persika, jordgubb, apelsin och citrus) och formuleringar (tugg- och brustablett) av Baricol Complete!  Du får även en rabattkod som du kan använda vid nästa köp (värde 49 kronor).

Baricol Bariatrics - för ett fortsatt bra liv!

Våra hjärtefrågor

Vi skapade företaget Baricol Bariatrics med ett mål i åtanke: att hjälpa människor till ett fortsatt bra liv! Vi gör det genom att ge våra kunder tillgång till skräddarsydda produkter och tjänster av högsta kvalitet.

Koncentrerade nyttigheter

Vi söker världen över för att hitta nyttiga ingredienser av högsta kvalitet. Vår produktion sker hos noga utvalda och certifierade fabriker i Europa. Det betyder att vi kan erbjuda dig som kund innovativt och hälsosamma produkter med ett innehåll anpassade efter speciella förutsättningar.

Experter inom hälsa

Sedan företaget grundades i slutet av 2014 har våra medarbetare med gedigen bakgrund inom nutrition, medicin och life science arbetat outtröttligt för att skapa produkter och tjänster som verkligen gör skillnad varje dag i fler än 10 länder.